Ställ frågor om Diabetes!

På tisdag den 14 november är det Världsdiabetesdagen. Så jag tänkte skriva lite om den här sjukdomen.

Jag lever med en man som har Diabetes. Många vet nog inte riktigt vad det innebär egentligen. Man kanske tänker på ordet Sockersjuk. Ja då får man inte äta socker.

Det är såklart inte så bra för en som har diabetes att äta socker. Det kan vara väldigt krävande och jobbigt att hålla sitt blodsocker så stabilt som möjligt.

En människa som inte har diabetes har ett blodsockervärde som ligger normalt mellan 5 och 7. För en diabetiker kan det bli både riktigt lågt och väldigt högt. Så det krävs medicin i form av insulin som man tar som tabletter eller sprutor.

Oftast mår personen med diabetes sämst om den har ett lågt blodsocker. Jag kan t ex se på min man direkt om det går under 4. För jag har lärt mig hur han beter sig då. Många verkar då tro att man ska ta insulin när blodsockret sjunker. Men det är direkt livsfarligt. Varför då? Jo för insulin är till för att sänka blodsockret. Det är något som vi friska människor producerar naturligt i kroppen. Hos en person med diabetes så fungerar inte bukspottskörteln som den ska. Vissa producerar för lite insulin och några inget alls.

Vad ska man då göra om man får för lågt blodsocker? Då måste man äta. Om det är riktigt lågt så är druvsocker bra att ta för det höjer blodsockret snabbt.

Om man har för högt blodsocker så måste man medicinera med insulin. Annars bildas det gifter i kroppen som också är farligt.

Så för en diabetiker består varje dag med att försöka hålla sitt blodsocker så stabilt som möjligt. Ni kan kanske bara tänka er hur krävande och jobbigt det måste vara.

Jag tänkte att ni skulle få ställa lite frågor till mig och min man om hur det är att leva med diabetes. Det kan ni göra här som en kommentar eller maila mig på sillyme@edgarochjag.com så kommer jag att skriva svaren här på tisdag. Låter det intressant?

Kom ihåg, inga frågor är dumma!

❤️Magdalena❤️

  • Frågor

Gillar

Kommentarer

kristopheronegard
kristopheronegard,
Min fru har diabetes typ 1 och vi lever med det hela tiden. Jag visste knappt var det var förens vi blev tillsammans. Vad otroligt mycket man har lärt sig under åren, mycket bra såsom kost och hälsa! Tänker ni mycket på vad ni äter, långsamma kolhydrater, fibrer osv. Jag tänkte aldrig på sådant innan. Men det är bara positivt för det är riktigt bra mat, "diabeteskost" är nog den bästs kosten enligt mig som dom flesta borde äta. såg ni programmet igår Att leva utan att dö förresten? Vilken stor skillnad det är ifrån förra året med i år uppmärksamhet mässigt, mkt bra utveckling 😊
nouw.com/kristopheronegard
joannaofamiljen
joannaofamiljen,
Super bra initiativ! Jag har själv typ 1 diabetes och är väldigt engagerad inom Diabetesförbundet.. En fråga som jag har ändå är Hur din mans diabetes upptäcktes? 😊 Sen en liten parantes insulin finns inte i tablettform, tänker på det du skrev om att en diabetiker behöver ta insulin, antingen som tabletter eller sprutor. Dom tabletterna en typ 2 diabetiker tar är inte insulin,insulin producerar dom oftast själva.. Men kroppen är resistent mot insulinet, och tabletterna är för att hjälpa kroppen att ta till sig insulinet. Sen kan ju även många typ 2or behöva ta insulin via sprutor,också utöver tabletterna då deras insulinproduktion också kam avta.) Ha en fin dag! 😊
nouw.com/joannaofamiljen