Sömnrutiner & trots!

Igår ville inte Edgar vila på dagen så jag gav upp det. Han fick vara vaken. Vid 19 var han så trött så det fick bli välling och sova innan Jonas hann hem från jobb. Han somnade direkt så det var ju skönt.
Idag vaknade han 6. Lite väl tidigt för min smak. Men vi gick upp ändå. Han behövde en ny blöja ändå och ville ha välling. Jag fick inte sova många timmar den natten. För han vaknade vid 1 också och ville komma upp. Kanske jag råkade väcka honom när jag inte kunde somna pga brummandet i mitt öra.
Idag fick det bli en tidig vila redan vid 12. Vi sov båda till 14:30. Jag hade inte orkat med dagen annars kände jag. För oss funkar det inte att lägga honom 19. För jag orkar inte gå upp så tidigt. Barn kan ju inte sova mer än max 12 timmar. 10 är väl det som de rekommenderar för barn. Vi har alla olika rutiner och för oss funkar det bäst med nattning runt 21. Så det kör vi på. Vi är inga morgonmänniskor.
Edgar är sååå trotsig just nu. Jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det. Bli arg? Låtsas som ingenting? Jag försöker förklara saker för honom. Men när han skriker tillbaka och slåss och sparkas så orkar jag inte. Han tycker det är roligt när jag blir arg. Jag vill inte ge upp och låta honom få som han vill. För då kan det bli värre. Men hur orkar man med detta varje dag? Hur hanterar ni sånt här? Jag vet inte var han har fått det här våldsamma ifrån. För det är så långt ifrån som både jag och Jonas är. Något han har kommit på som gör mig irriterad kanske. Men inte förstår konsekvenserna av. Ibland visar jag att jag blir ledsen. Då ger han mig en kram och säger Ingen fara mamma. Svårt att vara arg på honom då.
Nu har jag lite egentid i alla fall. Tittar på Netflix. Örat brummar ännu och verkar bli värre på kvällen. Kanske för att det är tystare då. Jag ska testa att sova med öronproppar i natt. Hoppas på mer sömn.
”Barn som bråkar, skriker och inte gör som de vuxna säger är svåra att hantera. Eftersom upprörda känslor smittar av sig, är risken stor att du själv snart är lika arg som ditt barn. Den här boken tar avstamp i vardagliga familjesituationer och visar på praktiska handlingsalternativ för föräldrar att använda sig av när en konflikt seglar upp. Metoden som används utgår från aktuell forskning och ett nytänkande förhållningssätt som kallas lågaffektivt bemötande. Författarna visar att beteenden som av vuxenvärlden uppfattas som 'problematiska' ofta är barnens logiska lösning på den situation de befinner sig i. Situationer med för högt ställda krav gör de flesta människor oroliga och stressade. Barn behöver ibland anpassade eller minskade krav på sig för att undvika ett sammanbrott. Ta reda på vem som egentligen har problemet, justera förväntningarna på vad barnet klarar av och öva på att hålla dig lugn, är några av råden i denna konkreta och engagerande bok. Bo Hejlskov Elvén är legitimerad psykolog samt en omtyckt och flitigt anlitad föreläsare. Han har lång erfarenhet att handleda och utbilda pedagoger i hantering av problemskapande beteende och har skrivit flera böcker inom ämnet. Hejlskov är medlem i Psykologförbundets etiska råd och var 2013 nominerad till Stora Psykologpriset. Tina Wiman är frilansjournalist, bloggare, författare och föreläsare. Hon är mamma till tre barn med autism, vilket hon bloggar om på 'M som i Underbar', samt har skrivit tre tidigare böcker, varav två handlar om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.”
Även Petra Krantz Lindgren ger superbra tips, hon finns på Fb och många bra böcker har hon också skrivit bland annat ”Med känsla för barns självkänsla”. Dessa två har fått upp mina ögon iaf. 😍