Husplaner!

(Detta är ett samarbete med Consector)

Jag och min man funderar mycket på hus just nu. Vi är så trötta på lägenhet. I alla fall vår lägenhet. Läget. Mest är det hissen som vi är trötta på. Hade bara den fungerat så hade vi känt oss mer fria. Men vi saknar även att bara kunna gå ut i en egen trädgård. Där vi kan vara för oss själva utan en massa grannar som stör och tittar på en.

Jag har funderat lite på om man bara skulle köpa en egen lägenhet. Men då får vi inte trädgården. Så om man ändå ska köpa något så känns det bättre att lägga pengarna på något långvarigt, som ett hus. Fast vi vill nog börja med ett radhus. Så känns inte övergången så hård. Det är mycket jobb med ett hus. Med ett radhus så känns det lite lättare.

Men för att köpa ett radhus så behöver man pengar. Vi har inget sparat. Så då blir det kanske lite svårt. Det enda alternativet för oss skulle nog då vara att ta ett lån även på kontantinsatsen. Det går ofta inte samma bank med på har jag hört. Så då får man vända sig till någon annan.

(Bild lånad från Google på ett fint drömhus från 30-talet)

Jag blev tipsad om Consector som jämför olika bankers räntor och hjälper en med att få det bästa lånet. Det låter ju toppen för några som oss som inte är så hemma på det här. Så slipper man själv ringa runt och boka informationsmöte med olika banker. Hur har ni gjort, ni som köpt boende?

Jag sitter och kollar på Hemnet varje dag efter hus. Helst av allt vill vi bo inom Malmö. Men det blir rätt dyrt. Vi måste räkna på hur mycket dyrare det skulle bli än att bo utanför. Om det är värt det. Jag skulle känna mig ensam om vi flyttade till en mindre ort tror jag. Det skulle bli ett projekt att ta sig in till stan. Vilket säkert skulle resultera i att jag skulle träffa mindre folk än vad jag redan gör. Mindre bra alltså.


Är det någon av mina läsare som bor i radhus? Berätta gärna hur det är och vad man bör tänka på.

(Hus till salu i Malmö för 25 000 000:-)

❤️Magdalena❤️

Gillar

Kommentarer

systrarnanystas
systrarnanystas,
Vi bor i radhus. Innan bodde vi i lägenhet men precis som ni tittade vi på hus. Både jag och min man är uppvuxna i hus. Men jag skrämdes av de stora trädgårdarna som hörde till hus. Jag tycker det är trist med trädgårdsarbete, det är inte min grej. Så vi fastnade för ett radhus och det är jag glad för. Lagom gräsplätt bakom huset, fin altan på framsidan och en balkong. Skulle aldrig orka med ett hus och allt vad det innebär. Kommer aldrig flytta till hus! 😎
nouw.com/systrarnanystas
Jess
,
Vi bor i radhus och gjort i 6år nu. Bodde i lgh innan. Detta passar oss bra då det är en liten gräsplätt o altan. För mycket jobb med hus tycker vi.
Emma
,
Flyttade till radhus för 4 år sedan i väntan på att köpa tomt och bygga oss ett hus, men vi trivs så himla bra här så vi bestämde oss för att bo kvar. Lagom stor tomt och uteplats. Att låna till kontantinsatsen är ingen bra ide, se till att spara ihop till den istället. Ett billigt boende är värt mycket då man istället kan lägga pengarna på resor och äventyr. Om ni tittar på radhus så titta inte bara på utgångspriset utan även på månadskostnaden.
Ulvelotta
Ulvelotta,
Vi har bott i radhus. Bodde först i hyresradhus, med bra läge. Köpte ett men hamnade helt fel med grannar som blängde rätt in i vardagsrummet. Det passade oss inte alls, vi köpte lägenhet istället. Funderar nu på hus med tomt, där man får vara i fred, är trött på höghus med hissar. Vi tog lån på hela vårt boende. Visst blev en del topplån, men efter ett år kunde vi värdera om radhuset och ta bort topplånet. Vet inte vad ni rör er i för prisklass, vi köpte vårt för lägre insats och hög hyra då, 750.000kr och hyra på 5480 kr. Vi sålde det efter två år för 1,450 000kr.. 😊)
nouw.com/ulvelotta
sillyme
sillyme,
Vilken bra vinst! 👍🏻 I Malmö är det tyvärr dyrt med radhus också. Men ibland hittar man fynd. 😊
nouw.com/sillyme
Karin
,
Jag skulle verkligen mana till stor försiktighet när det gäller att låna hela summan till ett boende. Det blir mycket per månad med räntor, amorteringar och ofta ganska höga månadsavgifter. Prova i så fall att lägga undan motsvarande summa varje månad (minus hyran då, självklart). I Örebro där jag bor säljs många ganska nya radhus och de ligger på mellan 2-3 miljoner, plus avgift på minst 4500 per månad. Absolut kan man kanske omvärdera huset efter några år, men svårt sat räkna med en fortsatt stigande bostdsmarknad.
sillyme
sillyme,
Du har rätt. Det är nog väldigt dumt att göra så. Vi får börja spara istället. Här finns en del radhus som man köper utan hyra. Fast det kan ju vara tryggt med en förening. Tack för tips! 😊
nouw.com/sillyme
Ulvelotta
Ulvelotta,
Det jag beskrev var för 10 år sedan, och visst var det vågat med allt i lån. Men det var vår ända möjlighet. Och idag tror jag nog inte vi hade fått det av banken. Men man måste även jämföra olika banker vid husköp, det kan skilja massor..
nouw.com/ulvelotta