Har du Endometrios?

Endometrios är vanligt, ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Kontakta en läkare om du har så ont när du har mens att du inte kan göra sådant som du brukar. Det ska inte göra så ont och även om det inte är endometrios har du rätt att få hjälp.

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern. Livmoderslemhinna på andra ställen än i livmodern orsakar ofta inflammation. Inflammationen kan leda till smärta och ibland till att det bildas ärrvävnad och sammanväxningar.

Alla som har endometrios har inte besvär av den, men om du har det är det viktigt att få en bedömning av en kunnig gynekolog och en bra behandling. Både för att slippa smärta och för att undvika komplikationer.

Kopierat från 1177!

Jag har Endometrios!

Jag har varit ganska smärtfri sen min spiral togs ut i juni. Jag har även varit helt blödningsfri.

Jag började med minipiller i början av året efter att jag fått min första mens efter förlossningen. Jag hade glömt hur ont det gjorde. Eller förträngt!!! Men blödningarna fortsatte så jag fick öka dosen till två minipiller om dagen. Eftersom jag fortsatte att blöda och ha ont så fick jag en hormonspiral insatt i mars. Då slutade jag aldrig att blöda och hade även ont varje dag. Det var svåra bäckensmärtor och blödningar i 3 månader. I juni sökte jag mig akut för jag stod inte ut med smärtan längre. Då visade det sig att spiralen hade glidit ner och satt sig mot livmodertappen. Så det var inte så konstigt att jag hade ont. Ett tag innan dess hade jag minskat på minipiller igen för jag mådde så dåligt psykiskt av de. Sen när spiralen väl var ute så fick jag en liten mens och sen har jag inte blött sen dess.

Några gånger har jag fått mer ont igen. Min Endometrios sitter mellan tarm och livmoder, djupt ner i bäckenet. Jag opererades hösten 2015.

Igår började jag få mer ont igen. Det gör ont bakom svanskotan. När jag behöver tömma tarmen så får jag kramper som får mig att vika mig dubbelt och känna mig svimfärdig. Så jag skickade ett meddelande till min läkare. I morse hade jag inte så ont som tur var så vi kom ut en runda. Men sen under en promenad började det kännas värre igen. Ikväll har jag så ont att jag nästan inte kan sitta trots starka smärtstillande. Jag får nog plocka fram TENS igen. Den är bra men lite klurig att ha på sig när man måste springa efter Edgar.

Misstänker du att du har Endometrios så tveka inte att söka hjälp. Får du en läkare som inte tror på dig så byt. Jag kämpade i flera år innan jag fick hjälp av Endometriosteamet i Malmö.

❤️Magdalena❤️

Gillar

Kommentarer